Élethosszig tartó tanulás támogatása Gyomaendrődön

2022. 12 16.

A PROJEKTRŐL
 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2017. december 04-én az EFOP-3.7.3-16 kódszámú, „Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása” című pályázati felhívás keretében 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megítélt támogatás összege: 40 millió Ft.

A konstrukció célja, 1603/2014. (XI. 4.) Korm. határozattal elfogadott, Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiájában megfogalmazottak szerint a kulturális intézményekben megvalósuló, egész életen át tartó tanulást biztosító szolgáltatások, tevékenységek, új tanulási tartalmak támogatása, új típusú tanulási formák kialakítása sokszínű tematikájú programmal, az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges feltételek megteremtése, illetve a meglévő szolgáltatások továbbfejlesztése.

A projekt benyújtásával Gyomaendrőd Város Önkormányzatának célja a felnőtt kori tanulást támogató programok, a folyamatos kompetenciafejlesztés, az egészséges életmód és mozgás ösztönzése, továbbá a csoportos foglalkozások lévén a közösségépítés és helyi identitástudat fejlesztése. A tervezett foglalkozástípusok magas színvonalú kivitelezése hozzájárul a fiatal lakosság helyben maradásához, az idősebb generációk hasznos szabadidő eltöltéséhez, az aktív korúak folyamatos tudásfejlesztéséhez, mely segítheti az elhelyezkedést a munkanélküli, vagy inaktív társadalmi rétegek között, továbbá segíti a hátrányos helyzetű személyek integrációját, javítja a generációk közötti kapcsolatépítés lehetőségét, a lakosság szemléletmódjának fejlesztését, összességében a település és a régió társadalmi- gazdasági fejlődését is elősegítheti.

A projekt keretében megvalósítani tervezett foglalkozási formák a Kedvezményezett Gyomaendrőd Város Önkormányzatának fenntartása alatt működő, az alább nevezett közművelődési intézmények együttműködése révén valósul meg:

Határ Győző Városi Könyvtár (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.)
Kállai Ferenc Kulturális Központ (5500 Kossuth út 9.)
Szent Antal Népház (5502 Gyomaendrőd, Blaha Lujza utca 21.)

A projekt során megvalósuló tanfolyamok, havi és heti szakkörök, klubfoglalkozások, előadássorozatok, szabadegyetem, valamint alkotótábor típusú non-formális oktatási formák a projekt során folyamatosan valósulnak meg 2018. április és 2019.márciusa között. A képzési, tudásátadási formák, illetve a témakörök kialakítása során rendkívül fontos volt a helyi igények és lehetőségek figyelembevétele, továbbá a célcsoport (a helyi lakosság, kiemelten a köznevelésben részt nem vevők, valamint a hátrányos helyzetűek). Összesen 17 foglalkozási program valósul meg a projekt keretein belül, melyekre legalább 160 fő résztvevő kerül bevonásra.


A projekt megvalósításának időtartama: 2018.04.09 - 2019.03.08.
A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

PROJEKT DOKUMENTUMOK

 

Eseménynaptár
Közelgő események