Önkormányzat

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
5501 Gyomaendrőd, Pf.: 3
Telefon: +36-66-386-122

Email: onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Letölthető telefonkönyv
Városházi dolgozók
Ügyfélfogadási idő
Ebrendészeti Telep
Az ebrendészeti telepen lévő kutyák
Örökbefogadható állatok
Tovább a KCR Hirdetmények oldalra
Önkormányzati ülések
2022-06-30 Képviselő-testület
Előterjesztések letöltése
A korábbi ülések előterjesztései itt érhetők el!
Díjak, elismerések
Impresszum
Kiadó
Gyomaendrőd Város Önkormányzata


Kapcsolatfelvétel
onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Kiadásért felelős
Toldi Balázs polgármester
polgarmester@gyomaendrod.hu

Szerkesztő
Török Zoltán informatikus
rendszergazda@gyomaendrod.hu


Ajánlott böngésző


Partnerek
Támogató


Fejlesztő

Server hosting
Azonosító:
Jelszó:

Sport- és kishajó kikötő létesítését tervezi az önkormányzat

Ezt a hírt 3638 alkalommal tekintették meg.
Készült: 2011-07-19 17:05:13

A nem gyomaendrődiektől sokszor hallani azt, hogy milyen szerencsés a mi városunk amiért olyan nagy kincscsel rendelekezik mint az a sok holtág és folyóvíz, amely a várost körülöleli. A dícséretet azonban nyomban követi az a kritika is, hogy nem tudjuk eléggé kihasználni ezt az egyedülálló természeti adottságot!

Ezt szeretné most megcáfolni az önkormányzat azzal, hogy célul tűzte ki egy, a turizmust és vizisportot, a kikapcsolódást és rekreációt is szolgáló folyóparti sport- és kishajó kikötő megvalósítását. A 164/2011. (III. 31.) Képviselő-testületi határozat elfogadta e létesítmény előkészítő munkálatainak megkezdését a tervezés elindításának támogatásával.


A kép csak illusztráció

A Képviselő-testületi döntés nyomán megkezdődött a tervezés. Az első szakaszban elkészült a csónak kikötő tervkoncepciójának négy változata.

Annak érdekében, hogy a négy változat közül a mindenki érdekeinek legjobban megfelelő változat kerüljön megvalósításra, szeretnénk megismerni az érintettek és érdekeltek, illetve a téma iránt érdeklődők véleményét.

A kikötő terveinek részleteit e cikk folytatásában találják meg. A vélemények megismerésére egy fórumot és szavazást is is indítottunk, illetve egy kapcsolati email címet is megadunk. Kérjük, hogy véleményeiket, javaslataikatt osszák meg velünk.

A további részleteket a Bővebben alatt találják.
Projekt leírás
Előzmények
Gyomaendrőd Város Önkormányzata sport- és kishajó kikötő létesítését tervezi a Gyomai híd mellett a 0822/5 hrsz-ú ingatlanon, jelenleg a koncepciók kialakítása folyik. Egyeztetések folytak több kezelővel, (Magyar Közút Nzrt, Körös Maros Nemzeti Park, KÖR-KÖVIZIG) amely alapján kialakítható egy olyan létesítmény, ami nem sérti az érdekeiket, és a felhasználók igényeit is megfelelően kielégíti.

Kialakítása
A tervezett kikötő medencés kialakítású, a Hármas-Körössel egy csatorna köti össze. A kikötőmedence partján kikötőbakok kerülnek elhelyezésre. A kikötőmedencéhez burkolt utat terveztünk, amely egyik végén egy sólyapálya van a nagyobb csónakok (pl. kísérő motorcsónak) vízre tételéhez. Az út úgy kerül kialakításra, hogy járműszerelvény is meg tudjon rajta fordulni.
A híd melletti régi épületek (volt útőrház) felújításra kerülnek, ott lesz lehetőség öltöző, vizes blokk, csónakkölcsönző, és egyéb helységek kialakítására.

A létesítmény funkciói – a felhasználók szempontjából csoportosítva:
- kajak egyesület: kísérő csónak vízre tétele tárolása, kajakok tárolása, öltöző, WC, zuhanyzó
- horgászok igénye: sólyázás, utánfutó tárolás, esetleg téli tárolás mentett magasságban, tavaszi karbantartás helye (térburkolat), horgászcsónak bérlés, tisztálkodás, csali és engedély árusítás
- nyári táborozók (esetleg fürdőzők) tűzrakási hely, árnyékos táborhely, zuhany, WC, főző helyek kialakítása
- helyi sportolási lehetőségek: strandröplabda pálya, túrakenu bérlés, sárkányhajó tárolás, lerakás stb., kerékpár bérlés
- büfé
- őrzés
Ezek egyelőre ötletek, a projekt koncepció jellegéből adódóan, további igények esetén, azoknak is megfelelő létesítményt tervezhetünk.

A létesítmény bővíthetősége
A tervezett kikötő bővíthető a köröstarcsai csónakkikötő mintájára, egy másik kikötőmedencével, de akár az eredetinek is megnövelhetjük a méretét.

A kikötő kapacitása
Az „A” változat szerint kb. 60 darab csónak és kishajó. A „B” és „C” változatokban ez a szám kb. 45 darabra tehető.

Az egyes változatok előnyei, hátrányai:
- „A” változat: a legnagyobb kikötőmedence, ebből adódóan a legnagyobb a beruházás, itt a leghosszabb a burkolt út is. Emellett itt van a kikötő a kezelőépülethez közel, amely a felhasználóknak kényelmes és őrzés szempontjából előnyös.

A kép kinagyítható

- „B” változat: kisebb kikötőmedence, rövidebb útburkolat (a régi komplejáró felhasználásával), ebből adódóan kisebb a beruházás, viszont kisebb a kapacitás is. A kezelőépülettől távolabb esik, így nem annyira kényelmes, és nehézkesebb az őrzés.

A kép kinagyítható

- „C” változat: a „B” változattal megegyező méretű kikötőmedence, az útburkolat is rövid, sőt az összekötő csatorna is kicsi a folyóhoz való közelség miatt, ebből adódóan talán a legolcsóbb megoldás. A kapacitása kevesebb az „A” változaténál, az őrzése szinte a legnehezebb a három változat közül, és valószínűleg a felhasználók sem fogják szeretni az egyéb létesítményektől való távolsága miatt, így kétséges a kihasználtsága.

A kép kinagyítható

- „D” változat: az "A" változattal megegyező kikötő medence, de a medence a meglévő mélyfekvésű területen kerülne kialakításra.
Ebben az esetben is a kikötő közel van a kezelőépülethez, amely a felhasználóknak kényelmes, és az őrzés szempontjából előnyös.

A kép kinagyítható

A vélemények megismerérésére több információs csatornát is rendelkezésre bocsájtunk.

1) Indítottunk egy Fórumot ennek a témának. A csónak kikötő tervezésével kapcsolatos fórum itt érhető el. A Fórumba történő bejegyzése előtt olvassa el adatvédemi nyilatkozatunkat és moderálási elveinket.

2) Indítottunk egy internetes szavazást is az internetes szájtunkon azoknak, akik különösebb véleményt nem kívánnak a témához fűzni, de szeretnék megjelölni az általuk támogatott változatot. A szavazás a nyitó oldal elejének közepén, az Aktuális blokk után található.

3) Azok akik a személyes kapcsolatot jobban kedvelik, azok írhatnak emailt munkatársunknak, Pardi Lászlónak a beruhazas@gyomaendrod.hu email címre.

A véleményeket és észrevételeket 2011. augusztus 3-án éjfélig várjuk. Megköszönjük, ha figyelmével és véleményével megtiszteli az ötletgazdák, tervezők és egyéb közreműködők eddigi munkáját és erőfeszítéseit.


 
Eseménynaptár
Településrendezési terv
Gyomaendrődi értéktár


Felhívás

Sablon javaslattételhez
Kerékpárút építés

Kerékpárút építés
Turisztikai projekt

Tovább a beruházás oldalára
Vízvédelmi rendszerek fejlesztése

Tovább a beruházás oldalára
Esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítés

Tovább a részletekhez
Egyéb projektek
Adóhátralékosok

Az adóhátralékkal rendelkezők adatait ITT tekintheti meg.
RSS hírolvasó

Ügyfélfogadás

Hétfő: 8-16
Kedd: nincs
Szerda: 8-16
Csütörtök: nincs
Péntek: 8-12
Ebédidő: 12-12:30

Jogvédelem

Szarvasi Városi Ügyészség 66-311-870
Szarvasi Járásbíróság 66-311-344
Megyei Ügyészség 66-528-170
Gyulai Törvényszék
66-562-220
Betegjogi Képviselő 66-441-411
Jogi segítségnyújtó 66-543-360

Segélyhívók

Segélyhívó 112
Mentők 104
Rendőrség 107
Tűzoltóság 105