Önkormányzat

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
5501 Gyomaendrőd, Pf.: 3
Telefon: +36-66-386-122

Email: onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Letölthető telefonkönyv
Városházi dolgozók
Ügyfélfogadási idő
KCR - Hirdetmények
Tovább a KCR Hirdetmények oldalra
Önkormányzati ülések
A korábbi ülések előterjesztései itt érhetők el!
Díjak, elismerések
Impresszum
Kiadó
Gyomaendrőd Város Önkormányzata


Kapcsolatfelvétel
onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Kiadásért felelős
Toldi Balázs polgármester
polgarmester@gyomaendrod.hu

Szerkesztő
Török Zoltán informatikus
rendszergazda@gyomaendrod.hu


Ajánlott böngésző


Partnerek
Támogató


Fejlesztő

Server hosting
Azonosító:
Jelszó:

Adókötelezettség változás magánszemélyek kommunális adója és építményadó esetén

Ezt a hírt 344 alkalommal tekintették meg.
Készült: 2022-01-06 11:08:11

2022. január 15-ig kell bejelenteni fenti adónemeknél a 2021. évben történt adókötelezettséget érintő változást. Ilyen változás pl. az ingatlan eladása, vétele, öröklése, vagy haszonélvezeti jog, özvegyi jog keletkezése, megszűnése.

Az adatbejelentés adatai alapján az önkormányzati adóhatóság határozatban szünteti meg, állapítja meg vagy módosítja az adófizetési kötelezettséget. Az eladó és a vevő külön-külön köteles az adatbejelentés benyújtására.Felhívjuk a figyelmet arra, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetése nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést.

Ezen adónemeknél az adó alanya egész évben az, aki a naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa, vagy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog (haszonélvező, özvegyi jog) jogosultja. Az ingatlan tulajdonosának azt a személyt vagy szervezetet kell tekinteni, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Ha az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - melynek tényét az ingatlanügyi hatóság széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni.

Több tulajdonos vagy vagyoni értékű jog jogosítottja esetén a tulajdonosok tulajdoni, vagyoni értékű jogi hányaduk arányában adókötelezettek. Lehetőség van arra, hogy a többiek által erre felhatalmazott, egyik adóalany nevén kerüljön nyilvántartásra az adókötelezettség, azaz ez az egy, a többi adóalany által megbízott adóalany nyújtsa be az adótárgyra vonatkozó adatbejelentést.Ezen esetekben ezek a személyek írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásukban az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost vagy a vagyoni értékű jog jogosítottjai közül egy személyt (szervezetet) is felruházhatnak. Ez a lehetőség csak akkor áll fenn, ha a megállapodásban valamennyi tulajdonos (vagyoni értékű jog jogosítottja) részt vesz.Azonban, ha a megbízott adóalany az adót nem fizeti meg és azt tőle nem lehet behajtani, a többi tulajdonos, vagyoni értékű jog jogosultja is kötelezhető az adó megfizetésére és tőlük is behajtható az esedékes adótartozás.

Amennyiben az adózó elhunyt és nem fizette a tartozását, az adózó örököse az örökrésze erejéig, több örökös esetén örökrészük arányában kötelezhetők az adó megfizetésére.

Az adatbejelentést a megfelelő nyomtatvány benyújtásával kell teljesíteni. A vállalkozónak (társaság, egyéni cég és egyéni vállalkozó stb.), elektronikus formában kell az adatbejelentést megtennie, magánszemélyeknek ez csak lehetőség. Az elektronikus önkormányzati portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) megtalálhatóak a megfelelő adatbejelentő nyomtatványok és itt be is küldhetők.Azok a magánszemélyek, akik nem választják az elektronikus adatbejelentés lehetőségét, a megfelelő nyomtatványt megtalálják az önkormányzat honlapján is, vagy beszerezhetik az ügyfélszolgálatnál.

Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal
Adó Osztály

 
Eseménynaptár
Településrendezési terv
Gyomaendrődi értéktár


Felhívás

Sablon javaslattételhez
Kerékpárút építés

Kerékpárút építés
Turisztikai projekt

Tovább a beruházás oldalára
Vízvédelmi rendszerek fejlesztése

Tovább a beruházás oldalára
Esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítés

Tovább a részletekhez
Egyéb projektek
Adóhátralékosok

Az adóhátralékkal rendelkezők adatait ITT tekintheti meg.
RSS hírolvasó

Ügyfélfogadás

Hétfő: 8-16
Kedd: nincs
Szerda: 8-16
Csütörtök: nincs
Péntek: 8-12
Ebédidő: 12-12:30

Jogvédelem

Szarvasi Városi Ügyészség 66-311-870
Szarvasi Járásbíróság 66-311-344
Megyei Ügyészség 66-528-170
Gyulai Törvényszék
66-562-220
Betegjogi Képviselő 66-441-411
Jogi segítségnyújtó 66-543-360

Segélyhívók

Segélyhívó 112
Mentők 104
Rendőrség 107
Tűzoltóság 105