Ipari park

Gyomaendrőd gazdasága

 

A városban számottevő ipar nincs. A rendszerváltás előtt az ipar zömében a könnyűipari ágazatban volt, de ma többségében kis és közepes méretű vállalkozásokban folyik a textilipari, cipőipari, építő-, élelmiszer-, bútor- és fémipartermelés. Számottevő és meghatározó cég a közismert Gyomai Kner Nyomda Rt., amely Európa egyik híres könyvnyomdája, a Raichle Sport Kft., a Körös Bútoripari Kft és a Németh Kft. A mezőgazdaságban felbomlottak a korábbi szövetkezetek, megszűnt az állami gazdaság. Helyüket a kis és közepes méretű magángazdaságok foglalták el. Gyomaendrőd város tervezi a vállalkozók és cégek orientált központját, az Ipari Park megvalósítását, mely stratégiai célként motorja lehet Gyomaendrőd város ipari fejlődésének.

Az Ipari Park 36 hektáron elterülő zöldmezős beruházás, amely a 46-os főúttól 500 méterre található. A terület körülbelül 350 méteres körzetében elérhető a gáz-, elektromos energia-, vízellátás- és szennyvízelvezetés ipari fogyasztók igényeit is kielégítő csatlakozási pont, ill. a volt cukorgyári ipari vágány is rendelkezésre áll közvetlen az Ipari Park mellett. Gyomaendrőd város befektetőket vár az induló Ipari Parkba. A betelepülő vállalkozásokat a város hagyományos profilja alapján elsősorban a cipő-, bútor-, nyomda- és vasiparból várjuk, emellett szükség lenne informatikai, elektronikai, raktározási, szállítmányozási és élelmiszeripari vállalkozásokra is. Az Ipari Parkba települő vállalkozások részére adókedvezményeket tudunk biztosítani, amelyekkel szeretnénk a vállalkozókat (vállalkozásokat) tevékenységük eredményességében és a jövőbeli elképzeléseik megvalósításában segíteni, támogatni. Az Ipari Park megvalósulása esetén a jelenleg meglévő helyi adókedvezmények, adómentességek mellé még az alábbi adókedvezményeket, adómentességeket kívánja biztosítani az önkormányzat az Ipari Parkba betelepülő vállalkozóknak (vállalkozásoknak):

Építményadó:
Adómentesség illeti meg a vállalkozót (vállalkozást) az ipari park területén felépített, adóköteles építmény után, a használatbavételi engedély kiadását követő év január elsejétől öt éven keresztül.

Helyi iparűzési adó:
Iparűzési adómentesség illeti meg azt a vállalkozót (vállalkozást) az ipari parkban folytatott tevékenységéből elért árbevétele után - profil kötöttség nélkül - abban az esetben, ha az ipari park céljára kijelölt területből ingatlanrészt vásárol és az ott olyan beruházást hajt végre, amellyel új munkahelyet teremt, a beruházás befejezését követő év január elsejétől

Hét éven keresztül 100%-os, további három éven keresztül 50%-os az adómentesség mértéke, ha a beruházás megvalósulása után vállalkozásában legalább 100 főt foglalkoztat
Öt éven keresztül 100%-os, további két éven keresztül 50%-os az adómentesség mértéke, ha az ipari park területéből legalább két hektár területet vásárol és a beruházás megvalósulása után vállalkozásában legalább 50 főt foglalkoztat
Három éven keresztül 100%-os, további két éven keresztül 50%-os az adómentesség mértéke, ha a vásárolt terület nem éri el az egy hektárt, és a beruházás megvalósulása után vállalkozásában legalább 30 főt foglalkoztat
Két éven keresztül 100%-os, további két éven keresztül 50%-os az adómentesség mértéke, - területi kötöttség nélkül - ha a beruházás megvalósulása után vállalkozásában legalább 20 főt foglalkoztat.
A jelenleg érvényes adókedvezményeket és adómentességeket az Önkormányzat továbbra is fenn kívánja tartani.
Így például az a vállalkozó (vállalkozás), aki/amely szakmunkástanulót foglalkoztat, tanulónként 3.000.- forint kedvezményt kap, az adott évi iparűzési adójának mértékéig.

Kultúra, idegenforgalom

A városnak két középfokú szakképző intézete van, ahol hagyományos ipari szakma képzésének feltételei rendelkezésre állnak és fogékonyak új szakképzés beindítására. A városban három történelmi egyház működik. Endrődön a katolikus, Gyomán a református és kisebb mértékben a katolikus, valamint az evangélikus egyházi közösség.

A kulturális intézmények közül kiemelendő az országban egyedülálló KNER Nyomdaipari Múzeum, amely a gyomai Kner nyomda történetét, a helyi könyvnyomtatás múltját mutatja be. A képzőművészet kedvelőit a Városi Képtár várja Vidovszky Béla és Corini Margit festő- ill. Illésy Péter grafikus művészek állandó kiállításával.

A sportolni vágyok számára az Erzsébet-ligeti és Népligeti sporttelepen labdarúgó-, kézilabda- és teniszpályák állnak rendelkezésre, és egész évben használható a Városi Sportcsarnok. A vízisportok kedvelői a Hármas-Körösön és a holtágak vízén hódolhatnak kedvtelésüknek. A művészeti csoportok közül ki kell emelni a Körösmenti Néptánc együttest, valamint a RUMBA Táncsport Egyesületet, amelyek több évtizede gazdagítják a város kulturális életét és reprezentálják a várost hazai és nemzetközi rendezvényeken.

A Körös-völgyi természetvédelmi terület, a folyó, valamint a holtágak kitűnő lehetőséget nyújtanak a szabadidő kellemes eltöltésére. A folyó és a szabályozás során létrejött holtágak valódi horgászparadicsomok. A Körös partján lévő árterek és erdők, 30.500 hektár földterületen, kitűnő vadászati lehetőségeket kínálnak, ahol apró vadra (fácán, nyúl), illetve őzre lehet vadászni. A Körös egyébként is az ország egyik legtisztább, legkevésbé szennyezett vize. Az Erzsébet-ligetben található a város termálfürdője, amelynek gyógyvize több idült betegség gyógyítására is alkalmas. A fürdő mellett a kemping várja a vendégeket. Kényelmes szálláslehetőségeket kínál a Pavilon Fogadó, a Szilvia Panzió, a Körös szálloda, a Tímár Panzió, Harang Szálló és a Hárs Hotel gyógyszálló.

Gyomaendrődi legek...

Békés megye legjobb gyógyvize Gyomaendrődön található.
Békés megye legszebb strandja a gyomaendrődi Liget Fürdő.
Az ország legelső nyomda ipari múzeuma Gyomán létesült.
A lakosság számához viszonyítva itt dolgozik a legtöbb nyomdász és cipész.
A lakosság számához viszonyítva Gyomaendrődön közlekedik a legtöbb kerékpáros.
Az ország legtisztább vizű folyóját, a Hármas-Köröst Gyomaendrődön találják.
Az évtized legnagyobb harcsáját a Templom-zugi holtágból fogták ki Endrődön.
Gyomaendrőd legnagyobb szeretettel várja vendégeit!
Részletes információ kérhető:

Dinya József ügyvezető igazgató
5500 Gyomaendrőd, Ipartelep út 2.
Telefon: 66-386-233

 

Eseménynaptár
Közelgő események